Miljöpartiet vill sänka moms för skomakare

I Almedalen har Miljöpartiet idag presenterat ett förslag om att minska momsen för skomakare och skräddare, vilket förstås är ett intressant från vårt perspektiv. Än mer intressant är att de inte gör det med fokus på att få bort svartarbete eller att utveckla den svenska tjänstesektorn utan för att minska konsumtionen – ett argument för tjänstesektorn som lätt glöms bort.

Jag tror att många idag gärna köper nya skor och kläder istället för att se till att laga dem eller att lämna in dem för tvätt och det innebär förstås onödigt slit-och-släng, men frågan är om det bara är handlar om ett för högt pris. Jag tror att såväl skomakarbranschen som skrädderibranschen och kemtvättsbranschen i Sverige är lite svårtillgängliga för konsumenterna. Inte för att det finns för få (i vissa delar av Stockholm finns det flera av varje i samma kvarter) utan snarare för att det är svårt att förstå vad man kan förvänta sig för resultat, avsaknad av tydliga prislistor och förstås trygghet – det känns inte bra att lämna in kläder och skor till en butik som varken är en stor kedja eller har blivit rekommenderad av en vän.

Vi försöker skapa tydliga prislistor och jag tror minskad moms också till att utveckla tjänstesektorn men i slutändan tror jag det är trygghet som är den viktigaste faktorn – och där måste branschen som utvecklas själv. Vad tycker du?

Det här inlägget är korspostat på Skrädderiguiden

Välkommen till Skomakarbloggen!

Kul att du hittade hit! Genom att starta den här sajten försöker vi vara den centrala punkten för all information och jämförelse för skomakare i Sverige.

Hoppas du finner den nyttig – hjälp gärna till genom att tipsa oss om skomakare som saknas.